15201

Αρθρίτιδα: Οι τροφές που πρέπει να αποφεύγετε

Η αρθρίτιδα είναι ένας γενικός όρος που περιλαμβάνει καταστάσεις που εκδηλώνονται με πόνο στις αρθρώσεις και φλεγμονή.

Η τυπική θεραπεία περιλαμβάνει φαρμακευτική αγωγή για την ανακούφιση από τους πόνους. Ενώ δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη διατροφή για την αρθρίτιδα, εντούτοις, έρευνες δείχνουν ότι υπάρχουν τροφές που αυξάνουν τη φλεγμονή και επιδεινώνουν τον πόνο στις αρθρώσεις.

Δείτε ποιες τροφές είναι καλό να περιορίσετε αν έχετε αρθρίτιδα:

Τηγανητές και επεξεργασμένες τροφές

Ερευνητές στην Σχολή Ιατρικής του Mount Sinai μελέτησαν τη δυνατότητα πρόληψης διαφόρων ασθενειών μέσω της διατροφής. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η μείωση στην κατανάλωση τηγανητών και επεξεργασμένων τροφών, όπως τα τηγανητά κρέατα και τα κατεψυγμένα προπαρασκευασμένα γεύματα, μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή και να βοηθήσει στην αποκατάσταση της φυσικής άμυνας του οργανισμού.

Γλυκοζυλίωση

Το παράγωγο της γλυκοζυλίωσης στον οργανισμό (advanced glycation end product – AGE), είναι μια τοξίνη που εμφανίζεται όταν οι τροφές θερμαίνονται, ψήνονται, τηγανίζονται, ή παστεριώνονται. Οι τοξίνες AGE βλάπτουν ορισμένες πρωτεΐνες στο σώμα, το οποίο προσπαθεί να αμυνθεί με τη χρήση των κυτοκινών. Αυτές οι ουσίες -μεταξύ άλλων- μεταφέρουν στον εγκέφαλο το μήνυμα της φλεγμονής. Ανάλογα με το πού υπάρχει συσσώρευση τοξινών AGE μπορεί να υπάρξει και επιδείνωση της αρθρίτιδας ή να δημιουργηθούν άλλες μορφές φλεγμονής. Μειώνοντας την κατανάλωση τροφών που μαγειρεύονται σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες (πχ ψήσιμο στα κάρβουνα) θα μειώσετε τη συσσώρευση τοξινών AGE στο αίμα.

Σάκχαρα και επεξεργασμένοι υδατάνθρακες

Οι υψηλές ποσότητες σακχάρων στην διατροφή σας οδηγούν επίσης σε αύξηση των τοξινών AGE στον οργανισμό σας. Περιορίστε στο ελάχιστο τα γλυκά, τις επεξεργασμένες τροφές, τις τροφές με λευκό αλεύρι που έχουν ετοιμαστεί σε υψηλές θερμοκρασίες (πχ σφολιάτες, τυρόπιτες κλπ) και τα αναψυκτικά, για να μειώσετε τον πόνο της αρθρίτιδας.

Γαλακτοκομικά προϊόντα

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα μπορούν να συμβάλουν στον πόνο της αρθρίτιδας λόγω του τύπου της πρωτείνης που περιέχουν. Σύμφωνα με τον οργανισμό Physicians Committee for Responsible Medicine, για μερικούς ανθρώπους η πρωτεΐνη αυτή μπορεί να ερεθίσει τον ιστό γύρω από τις αρθρώσεις. Ορισμένοι πάσχοντες από αρθρίτιδα είδαν καλά αποτελέσματα ακολουθώντας διατροφή που είναι βασισμένη στα λαχανικά και περιέχει ελάχιστα ζωικά προϊόντα. Αντί να πάρετε πρωτεΐνη από το κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, μπορείτε να τη βρείτε σε λαχανικά όπως το σπανάκι, οι ξηροί καρποί, το τόφου, τα φασόλια, οι φακές και η κινόα.

Αλκοόλ και κάπνισμα

Το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να οδηγήσουν σε μια σειρά προβλημάτων υγείας, συμπεριλαμβανομένων και ορισμένων που μπορεί να επηρεάσουν τις αρθρώσεις σας. Οι καπνιστές διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για την εκδήλωση ρευματοειδούς αρθρίτιδας, ενώ όσοι καταναλώνουν αλκοόλ έχουν υψηλότερο κίνδυνο για την ανάπτυξη ουρικής αρθρίτιδας.

Αλάτι και συντηρητικά

Πολλές τροφές περιέχουν υπερβολικό αλάτι και άλλα συντηρητικά για να έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής στα ράφια των καταστημάτων. Για κάποιους ανθρώπους, η υπερβολική κατανάλωση αλατιού μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή των αρθρώσεων. Διαβάστε τις ετικέτες των συσκευασμένων τροφών για να αποφύγετε τα συντηρητικά και τα πρόσθετα. Αποφεύγετε τα έτοιμα γεύματα. Αν και είναι βολικά, τα γεύματα που ετοιμάζονται στα μικροκύματα είναι συχνά πολύ υψηλά σε νάτριο.

Αραβοσιτέλαιο

Πολλές ψημένες τροφές και σνακ περιέχουν καλαμπόκι ή άλλα έλαια πλούσια σε ωμέγα-6 λιπαρά οξέα. Αυτά μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή. Έρευνες έχουν εξετάσει τις αναλγητικές επιδράσεις των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων για τα άτομα με ρευματοειδή αρθρίτιδα και έχουν δείξει ότι το ιχθυέλαιο, το οποίο περιέχει ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, μπορεί να βοηθήσει με την ανακούφιση του πόνου σε ορισμένους ανθρώπους. Αντικαταστήστε τις τροφές που περιέχουν ωμέγα-6 λιπαρά οξέα με υγιεινές, αντιφλεγμονώδεις τροφές με ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, όπως το ελαιόλαδο, οι ξηροί καρποί, ο λιναρόσπορος και οι σπόροι κολοκύθας.

Πηγή: www.onmed.gr

loading...