ραγδαιεσ εξελιξεισ δυστυχωσ ο θεοσ ν 2

Αρχική

ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΡΑΓΔΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ….ΔΥΣΤΥΧΩΣ……Ο ΘΕΟΣ ΝΑ ΜΑΣ ΒΟΗΘΗΣΕΙ

ΡΑΓΔΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ….ΔΥΣΤΥΧΩΣ……Ο ΘΕΟΣ ΝΑ ΜΑΣ ΒΟΗΘΗΣΕΙ

Σεισμός με νέο Μνημόνιο Νο 4: Τι προβλέπει, πού γίνονται μειώσεις. Ανατροπή ωραρίου στα μαγαζιά

Ποιες μειώσεις φέρνει το νέο Μνημόνιο;

Μεγάλες ανατροπές φέρνει το προσχέδιο της νέας συμφωνίας– μνημόνιο το οποίο εστάλη στο υπουργείο Οικονομικών και αποτελεί τη βάση των διαπραγματεύσεων που ξεκινούν σήμερα με τους Θεσμούς, προκειμένου να κλείσει η πολυπόθητη συμφωνία.

Μεταξύ άλλων, το εν λόγω προσχέδιο προβλέπει «πλαφόν» 22% στη μείωση των συντάξεων (προσωπική διαφορά κύριων συντάξεων) και μείωση των επικουρικών, αν δεν επιτευχθεί ο στόχος για την περικοπή δαπανών, κατάργηση του βέτο του υπουργείου Εργασίας στις ομαδικές απολύσεις και άρση των περιορισμών στη λειτουργία των καταστημάτων.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή», οι προτάσεις του ΔΝΤ και των ευρωπαϊκών θεσμών, που έφτασαν χθες στο υπουργείο Οικονομικών, περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τα εξής:

Συντάξεις

Σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται, το 2019 θα ληφθούν μέτρα μείωσης της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 1% του ΑΕΠ μέσω της προσωπικής διαφοράς. Οι εκπρόσωποι των θεσμών σε αυτή τη φάση τουλάχιστον δέχονται την πρόταση της ελληνικής πλευράς για μείωση έως 22%.

Εάν, ωστόσο, με τον τρόπο αυτό δεν επιτυγχάνεται ο στόχος για μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 1% του ΑΕΠ, τότε θα επιβάλλονται περικοπές και στις επικουρικές συντάξεις ώστε να καλυφθεί το κενό. Οι περικοπές αυτές θα επιβληθούν στην προσωπική διαφορά επί των επικουρικών συντάξεων.


Εργασιακά

Για τα εργασιακά αναφέρεται ότι έως το τέλος του προγράμματος θα συνεχίσουν να ισχύουν όσα αποφασίστηκαν με τα προηγούμενα μνημόνια και αποσαφηνίζεται ότι δεν θα αποκατασταθεί η επεκτασιμότητα των κλαδικών συμβάσεων και σε επιχειρήσεις που δεν τις υπογράφουν.

Σε ό,τι αφορά τις ομαδικές απολύσεις, καταργείται το δικαίωμα βέτο του υπουργείου Εργασίας.

Ενέργεια

Προβλέπεται η σταδιακή μείωση της λιγνιτικής ισχύος της ΔΕΗ κατά περίπου 40%, ενώ μειώνονται σταδιακά και οι ποσότητες ηλεκτρικές ενέργειας που υποχρεούται να πουλήσει η επιχείρηση σε ιδιώτες μέσω δημοπρασιών.

Καταστήματα

Προβλέπεται η άρση των περιορισμών στη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές, ανεξάρτητα από το μέγεθός τους ή την περιοχή στην οποία βρίσκονται.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο ζήτημα αποτελεί σταθερά «σημείο τριβής» με τα σωματεία των εμποροϋπαλλήλων, τα οποία προκηρύσσουν απεργίες κάθε φορά που προβλέπεται άνοιγμα των καταστημάτων ημέρα Κυριακή. fimes.gr


ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Προηγούμενο άρθροΤΩΡΑ…..Στο νοσοκομείο ο Τάκης Τσουκαλάς
Επόμενο άρθροΜια μάνα με το 5χρονο κοριτσάκι της μας έχουν ανάγκη – Ας τις στηρίξουμε