Την αποκάλυψη για τα δύο ύποπτα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων έκανε καθηγήτρια του ΑΠΘ

Δύο ακόμα ύποπτα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων, το ένα στην Αθήνα και το δεύτερο στη Θεσσαλονίκη, εξετάζει το εργαστήριο του ΑΠΘ που έκανε τη γονιδιακή επιβεβαίωση του μοναδικού επίσημου κρούσματος του ιού στην Ελλάδα.

Όπως εξήγησε μιλώντας στην ΕΡΤ η καθηγήτρια Μικροβιολογίας Άννα Παππά το μοναδικό για την ώρα επιβεβαιωμένο κρούσμα βρέθηκε ανάμεσα σε πέντε δείγματα ενώ «ως ύποπτα εξετάζονται καθημερινά περιστατικά εμπύρετα και με δερματικές βλάβες εκ των οποίων ανιχνεύτηκε και ανεμοβλογιά».

«Κάποια περιστατικά μπορεί να συνέβησαν χωρίς να γίνουν αμέσως αντιληπτά. Πρέπει να γίνει ιχνηλάτηση για να ελέγξουμε τη διασπορά» είπε η κ. Παππά και πρόσθεσε ότι στην περίπτωση της ευλογιάς των πιθήκων οι ασθενείς έχουν εμφανή σημάδια σε αντίθεση με τα ασυμπτωματικά κρούσματα κορονοϊού.

Η καθηγήτρια του ΑΠΘ σημείωσε για την ευλογιά των πιθήκων πως «ανησυχητικό είναι ότι είναι αφρικάνικος ιός και πρέπει να ψάξουμε γιατί, αλλά η μετάδοση είναι πιο δύσκολη».

Σε ερώτηση για το «πόσο κινδυνεύει κάποιος αν κάθεται δίπλα σε ασθενή σε αεροπλάνο», η κυρία Παππά απάντησε ότι «κίνδυνος υπάρχει μόνο αν υπάρχει κάποια αμυχή που έρθει σε επαφή με μολυσμένη επιφάνεια». «Δεν είναι πολύ εύκολο να μεταδοθεί ακόμα και δίπλα μας να κάθεται κάποιος».

Επιχειρώντας να εξηγήσει που οφείλεται η διασπορά της «ξεχασμένης» αυτής νόσου υποστήριξε ότι μπορεί να οφείλεται στην κλιματική αλλαγή και την παγκοσμιοποίηση.

Ευλογιά των πιθήκων: Επιβεβαιώθηκε και γονιδιακά το πρώτο κρούσμα

Το πρωί της Παρασκευύης ο ΕΟΔΥ προχώρησε σε νέα ανακοίνωση σχετικά με το πρώτο κρούσμα της ευλογιάς των πιθήκων στην Ελλάδα, έναν άνδρα που είχε ταξιδέψει πρόσφατα στην Πορτογαλία.

Όπως ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ μετά τις γονιδιακές εξετάσεις επιβεβαιώθηκε ότι «πρόκειται για στέλεχος Monkeypox που ανήκει στον κλάδο της Δυτικής Αφρικής (West African clade), το οποίο ανιχνεύεται σε κρούσματα στην Ευρώπη & ΗΠΑ».

Κατά την ίδια ανακοίνωση ο 59χρονος άνδρας παραμένει σε σταθερή κατάσταση στο νοσοκομείο «Ανδρεάς Συγγρός» όπου και νοσηλεύεται» ενώ σε εξέλιξη είναι η ιχνηλάτηση των επαφών του.

Σχετικές ειδήσεις

Ακολουθήστε το Newsbomb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newsbomb.gr

Source link

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.