Σε έλλειψη είναι σε αρκετά σούπερ μάρκετ η γραβιέρα Νάξου – Τι λέει στο Newsbomb.gr o πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, Δημήτρης Καπούνης

Σε απόγνωση βρίσκονται οι κτηνοτρόφοι και οι παραγωγοί της γραβιέρας Νάξου αφού η ακρίβεια στις ζωοτροφές έχει σαν αποτέλεσμα την μείωση του ζωικού κεφαλαίου και κατ’ επέκταση της ΠΟΠ γραβιέρας Νάξου που πλέον τείνει να εξελιχθεί σε είδος υπό… εξαφάνιση από τα ράφια των σούπερ μάρκετ.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε στο Newsbomb.gr o πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, Δημήτρης Καπούνης: «έχει μειωθεί η παραγωγή γιατί έχει μειωθεί το ζωικό κεφάλαιο. Από τον Σεπτέμβρη μέχρι τώρα οι παραγωγοί μας έχουν σφάξει περίπου 300 αγελάδες και δεν έχουν κρατήσει ζώα για ανανέωση.

Αυτό που γίνεται από τον Σεπτέμβριο και μετά που αυξάνονται οι ζωοτροφές δεν έχει ξαναγίνει. Τέτοια εποχή πέρσι είχαμε 54 τόνους γάλα και τώρα μιλάμε για 43 τόνους. Στο αγελαδινό γάλα που αποτελεί και το 80% της γραβιέρας Νάξου ήμαστε κάτω 5 τόνους, στο πρόβειο κρατάμε λίγο και στο κατσικίσιο έχουμε επίσης μείωση».

Και προσθέτει: «εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε ΠΟΠ προϊόν γιατί δεν μπορούμε να πάρουμε γάλα από αλλού με αποτέλεσμα να μειώνεται η παραγωγή της γραβιέρας. Η συνέπεια δεν είναι μόνο η μείωση. Αυτό που είναι το σημαντικό είναι ότι αν βγει το προϊόν μας από το ράφι κάποια άλλα τυριά παίρνουν το μερίδιο αγορά. Όπως τα ξένα, π.χ. η γκούντα που είναι φθηνό τυρί».

Τέλος όσον αφορά τον ρόλο της πολιτεία ο κ. Καπούνης ανέφερε στο Newsbomb.gr: «πήγαν και έδωσαν από την πολιτεία τα 45 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση της γεωργίας βάση τζίρου. Εδώ στο νησί πήγα και πήραν όλα τα χρήματα αυτοί που είχαν τουριστικά καταλύματα με ζωικό κεφάλαιο και πήραν ψίχουλα οι πραγματικοί παραγωγοί».

Η γραβιέρα Νάξου

Σταδιακά, οι αγροτικοί συνεταιρισμοί στην επικράτεια του νησιού αυξήθηκαν στους 32, με φυσικά μέλη 3.654 αγροτοκτηνοτρόφους. Επίσης, με την πάροδο των ετών αυξήθηκαν και οι δραστηριότητες της Ε.Α.Σ. Νάξου και, το 1955, κάποιοι από τους αγροτοκτηνοτρόφους του νησιού, θέλοντας να φτιάξουν δικό τους τυρί, λόγω του ότι η αγελαδοτροφία αναπτυσσόταν με ταχείς ρυθμούς και η παραγόμενη ποσότητα γάλακτος αυξανόταν, άρχισαν να συγκεντρώνουν το γάλα τους, η δε Ε.Α.Σ. τούς παρείχε την τεχνογνωσία. Έτσι, προέκυψε η περίφημη σήμερα Γραβιέρα Νάξου, το ένα από τα δύο πιο σημαντικά προϊόντα του νησιού μας. Επειδή το συγκεκριμένο προϊόν κέρδισε το καταναλωτικό κοινό και η παραγωγή μεγάλωνε, η Ε.Α.Σ. Νάξου αποφάσισε (1996) να προχωρήσει στην Πιστοποίηση της Γραβιέρας Νάξου ως Προϊόντος Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π).

Στο μεταξύ, η Ε.Α.Σ. Νάξου, καταβάλλοντας τεράστια ποσά, προχώρησε στην ανέγερση μιας σύγχρονης Μονάδας Επεξεργασίας Γάλακτος. Δεν έμεινε ωστόσο εκεί. Ασχολήθηκε ενεργά και με το άλλο σπουδαίο προϊόν της Νάξου, την ΠΑΤΑΤΑ ΝΑΞΟΥ, δημιουργώντας (με ίδια κεφάλαια) ένα σύγχρονο Πιστοποιημένο Συσκευαστήριο, ενώ προ μερικών ετών προχώρησε και στην Πιστοποίηση της Πατάτας Νάξου ως Προϊόντος Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (Π.Γ.Ε).

Ακολουθήστε το Newsbomb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newsbomb.gr

Source link

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.