Η μετάλλαξη Όμικρον 2 εξαπλώνεται αν και σε περιορισμένη ακόμα έκταση και στην Ελλάδα

Τα 29 έφτασαν συνολικά στην Ελλάδα τα κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον 2, της υποπαραλλαγής, δηλαδή, της μετάλλαξης Όμικρον που έχει τεθεί υπό παρακολούθηση από τους ειδικούς λόγω της ιδιότητάς της να κινείται «αόρατα».

Ειδικότερα την περίοδο 23 Δεκεμβρίου 2021 έως 31 Ιανουαρίου 2022 το δίκτυο του ΕΟΔΥ κατέγραψε 29 κρούσματα σε συνολικά 8 περιοχές της επικράτειας ενώ από αυτά τα οχτώ αφορούν εισαγόμενα κρούσματα.

Όπως ανακοινώθηκε την Πέμπτη συνολικά έχουν καταγραφεί 21 εγχώρια κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον 2 (η επιστημονική της ονομασία είναι ΒΑ.2) στις Περιφερειακές Ενότητες

  • της Άρτας (1),
  • του Βορείου Τομέα Αθηνών (1),
  • του Δυτικού Τομέα Αθηνών (2),
  • του Ηρακλείου (3),
  • του Κεντρικού Τομέα Αθηνών (8),
  • του Λασιθίου (4),
  • της Μήλου (1)
  • και του Νοτίου Τομέα Αθηνών (1)

Σε πρόσφατη ανακοίνωσή του ο ΕΟΔΥ είχε διευκρινίσει για την υποπαραλλαγή stealth της μετάλλαξης Όμικρον του κορονοϊού ότι «μέχρι σήμερα δεν υπάρχει ένδειξη ότι η νέα υποομάδα έχει διαφορετικές ιδιότητες. Κατά συνέπεια δε συντρέχει λόγος διαφορετικής συμπεριφοράς από μέρους των πολιτών. Ωστόσο, η καταγραφή και μελέτη των δεδομένων και των χαρακτηριστικών της υποομάδας ΒΑ.2 ή 21L θα συνεχιστεί».

Μέχρι σήμερα, η πλειοψηφία των λοιμώξεων Όμικρον παγκοσμίως προκαλείται από την υποομάδα ΒΑ.1. Η υποομάδα ΒΑ.2 (ή 21L) αποτελεί τμήμα της μεγαλύτερης ομάδας 21Μ, όπως και η ΒΑ.1.

Στην Ελλάδα τα ποσοστά της υποομάδας ΒΑ.1 της Όμικρον έχουν εκτιμηθεί ότι είναι παραπάνω από 90% στις περισσότερες περιφέρειες.

Καλούμε τους πολίτες να τηρούν πιστά τα μέτρα προστασίας και να ενημερώνονται για τις οδηγίες σχετικά με τον εμβολιασμό ανά πληθυσμιακή και ηλικιακή ομάδα, καθώς και να παραμείνουν σε εγρήγορση διενεργώντας τεστ στο πλαίσιο που ήδη έχει ανακοινωθεί.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Εντοπίστηκαν 29 κρούσματα της υποπαραλλαγής «Omicron2» στη χώρα μας

Κυριαρχεί πλέον η παραλλαγή «Όμικρον» στην επικράτεια – Όλα τα στοιχεία στο Infographic του Newsbomb

Source link

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.