Καύσωνας: Αναλυτική πρόγνωση για το ισχυρό κύμα ζέστης που χτυπά τη χώρα μας από σήμερα Παρασκευή μέχρι τουλάχιστον και τη Δευτέρα

Νέο κύμα καύσωνα θα πλήξει τη χώρα μας από σήμερα, Παρασκευή, μέχρι τουλάχιστον και τη Δευτέρα. Την ανάλυση του καιρικού φαινομένου έκανε ο μετεωρολόγος του Open, Κλέαρχος Μαρουσάκης, στο Newsbomb.gr, ενώ ανάρτησε και πληροφορίες στο Facebook σχετικά με την απότομη άνοδο της θερμοκρασίας.

Ο κ. Μαρουσάκης, στο κείμενό του με τίτλο «Ιούλιος 1987 – Ιούλιος 2022… Ένας καύσωνας δρόμος», επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι «κατά σατανική σύμπτωση το ισχυρό κύμα ζέστης που αρχίζει σιγά σιγά να αναπτύσσεται και στην περιοχή μας, συμπίπτει χρονικά με τον φονικό καύσωνα του 1987, όμως σε καμία περίπτωση δεν συγκρίνεται η τωρινή κατάσταση με την τότε» και τονίζει το γεγονός ότι «μέχρι στιγμής το φετινό καλοκαίρι δεν έχουμε βιώσει ισχυρή ζέστη με εξαίρεση κάποια τμήματα της επικράτειας όπου είδαμε πιο υψηλές θερμοκρασίες χωρίς όμως μεγάλη διάρκεια».

Αναλυτικά, η ανάρτηση του μετεωρολόγου:

«ΙΟΥΛΙΟΣ 1987 ΙΟΥΛΙΟΣ 2022…ΕΝΑΣ ΚΑΥΣΩΝΑΣ ΔΡΟΜΟΣ

Έπρεπε να δείξει το ημερολόγιο μέσα Ιουλίου για να μιλήσουμε για το πρώτο πραγματικά έντονο κύμα ζέστης του φετινού Καλοκαιριού, αν και πολλές φορές μέχρι τώρα έχει γίνει λόγος για καύσωνα, καύσωνα όμως που ποτέ δεν είδαμε. Ίσως η “σκιά” του (πραγματικού) καύσωνα της δυτικής Ευρώπης έχει απλώσει τόσο πολύ τα πλοκάμια της που έναν φόβο τον προκαλεί και σε εμάς παρά το γεγονός ότι δεν είναι λίγα τα καλοκαίρια στο παρελθόν όπου βιώσαμε ισχυρούς καύσωνες όπου και με την τεχνολογία να μας βοηθάει (ανάπτυξη κλιματιστικών κτλ), μάλλον θα έπρεπε να είμαστε πιο εξοικειωμένοι με την όλη αυτή κατάσταση.

Κατά σατανική σύμπτωση το ισχυρό κύμα ζέστης που αρχίζει σιγά σιγά να αναπτύσσεται και στην περιοχή μας, συμπίπτει χρονικά με τον φονικό καύσωνα του 1987, όμως σε καμία περίπτωση δεν συγκρίνεται η τωρινή κατάσταση με την τότε.

Προχωρώντας στην ανάλυση του όλο φαινομένου που αναμένεται να εξελιχθεί τα επόμενα 24ωρα αξίζει αρχικά να τονίσουμε ορισμένα πράγματα.

1. Πράγματι έχουμε να κάνουμε με ένα ισχυρό κύμα ζέστης, σε καμία όμως περίπτωση δεν θα βιώσουμε το ακραίο κύμα καύσωνα της δυτικής Ευρώπης όπου είδαμε πολλές περιοχές να καταγράφουν θερμοκρασίες ρεκόρ, όπου αν οι 43 ή 45 βαθμοί προς την Ιβηρική χερσόνησο “χωνεύονται” με κάποιον τρόπο μιας και θα πει κάποιος είναι κοντά στην Αφρική, οπότε είναι πιθανό να δούμε κάποια στιγμή και την ακραία ζέστη, δεν μπορούμε να πούμε το ίδιο για τους κοντά 40 βαθμούς προς τα βόρεια τμήματα της Γηραιάς Ηπείρου.

Άρα λοιπόν αν σκεφτούμε τα παραπάνω, οι 39 ή 41 βαθμοί στη γειτονιά μας είναι μια φυσιολογική εξέλιξη τη στιγμή μάλιστα που μερικές δεκαετίες πίσω βιώναμε 43 και 45 βαθμούς για αρκετές ημέρες.

2. Μέχρι στιγμής το φετινό καλοκαίρι δεν έχουμε βιώσει ισχυρή ζέστη με εξαίρεση κάποια τμήματα της επικράτειας όπου είδαμε πιο υψηλές θερμοκρασίες χωρίς όμως μεγάλη διάρκεια. Απεναντίας μάλιστα αυτό που θα θυμούνται οι περισσότεροι από το μέχρι στιγμής καλοκαίρι, είναι οι καταιγίδες, το χαλάζι και οι κεραυνοί.
Άρα λοιπόν αυτό σημαίνει ότι δεν έχουν θερμανθεί για τα καλά τα κτήρια αλλά και γενικότερα η επιφάνεια του εδάφους, γεγονός που θα βοηθήσει να περάσουμε σχετικά πιο ανώδυνα την πρώτη σοβαρή ζέστη της σεζόν με την βοήθεια πάντα και της τεχνολογίας (ανεμιστήρες, κλιματιστικά κτλ).

3. Το ότι μέχρι στιγμής δεν έχουμε δει σοβαρά κύματα ζέστης στην επικράτεια, κρατάει τις θάλασσές μας πιο δροσερές. Αυτό σημαίνει ότι και με την ανάπτυξη θαλάσσιας αύρας θα δροσίζονται θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές. Άρα τα πιο δύσκολα θα αφορούν εσωτερικές ηπειρωτικές περιοχές.

Αφού λοιπόν τονίστηκαν κάποια αισιόδοξα σημεία, πάμε να δούμε το αίτιο αυτής της καιρικής μεταβολής.

Στον χάρτη μας όπου αποτυπώνονται οι αέριες μάζες και με το βαθύ πορτοκαλί χρώμα μπορούμε να παρατηρήσουμε την πολύ θερμή αέρια μάζα που θα φτάσει και στη γειτονιά μας. Αξίζει να σημειωθεί ότι το μέγιστο της ζέστης θα μας έρθει από τα βορειοδυτικά και αυτό οφείλεται ως έναν βαθμό στο μελτέμι που θα επιμείνει στο Αιγαίο αν και με μικρότερες εντάσεις.

Έτσι λοιπόν την περισσότερη ζέστη θα την συναντήσουμε σε εσωτερικές δυτικές και κεντροβόρειες ηπειρωτικές περιοχές όπου ίσως δούμε τον υδράργυρο τοπικά και για λίγο να σπάει το φράγμα των 40°. Πολλή ζέστη και στα νότια τμήματα της Κρήτης αλλά και προς τα Δωδεκάνησα.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι αν και τα μελτέμια θα υποχωρήσουν αρκετά, ο κίνδυνος για πυρκαγιές θα είναι αρκετά υψηλός λόγω της πολύ θερμής και ξηρής ατμόσφαιρας κάτι που το ζήσαμε και πέρυσι με τις φωτιές στην Βαρυμπόμπη.

Σαν πιο δύσκολες ημέρες θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν η Κυριακή και η Δευτέρα όπου στη συνέχεια φαίνεται μια μικρή κάμψη του υδραργύρου η οποία ενδέχεται να γίνει περισσότερο αισθητή προς το τέλος της άλλης εβδομάδας με το μελτέμι να αναλαμβάνει και πάλι δράση.

Κλείνοντας να τονίσουμε ότι την Κυριακή περνάει μια διαταραχή από τα βόρεια της χώρας μας που θα δώσει μπόρες ή και τοπικές καταιγίδες και αυτό ίσως μετριάσει περισσότερο τα επίπεδα ζέστης για εκείνες εκεί τις περιοχές.

Υπομονή και πάντα με προσοχή!»

Ο φονικός καύσωνας του 1987

Ο καύσωνας του 1987 ήταν ένας από τους χειρότερους που είχε γνωρίσει ποτέ η Ελλάδα.

Τα επίσημα στοιχεία ανέφεραν ότι οι νεκροί έφτασαν τους 1.300, ωστόσο αρκετοί ήταν εκείνοι που υποστήριζαν ότι οι νεκροί ήταν περισσότεροι, αλλά το πολιτικό κόστος θα ήταν μεγάλο αν έβγαινε στη δημοσιότητα το πραγματικό μέγεθος της τραγωδίας.

Οι μέγιστες θερμοκρασίες ήταν σταθερά πάνω από τους 40 βαθμούς Κελσίου και η μέση τιμή τους ήταν στους 43. Μάλιστα στην Ελευσίνα ο υδράργυρος έδειχνε 45 βαθμούς Κελσίου και στη Νέα Φιλαδέλφεια 44.

Μάλιστα, στις 22 Ιουλίου στην εφημερίδα τα Νέα γινόταν αναφορά για τέσσερις νεκρούς, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν μπορούσε να προβλεφθεί η τραγική συνέχεια.

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού: Καύσωνας για επτά ημέρες – Ποιες περιοχές θα επηρεάσει

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού ενόψει της σημαντικής ανόδου της θερμοκρασίας και του κύματος καύσωνα που θα επηρεάσει αρκετές περιοχές της χώρας τουλάχιστον μέχρι την ερχόμενη Πέμπτη εξέδωσε η ΕΜΥ το μεσημέρι της Παρασκευής.

Σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού της ΕΜΥ η άνοδος της θερμοκρασίας θα προκληθεί από τις θερμές αέριες μάζες από τη δυτική Ευρώπη και τις ακτές της βόρειας Αφρικής που κινούνται προς την περιοχή μας.

Όπως διευκρινίζει η ΕΜΥ από την άνοδο της θερμοκρασίας θα επηρεαστούν κυρίως η δυτική, κεντρική και βόρεια χώρα καθώς και τα νησιά του νοτιοανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού: Πότε και που θα χτυπήσει ο καύσωνας

Από το Σάββατο (23/07) έως και τη Δευτέρα (25/07), και ενώ οι ελάχιστες τιμές της θερμοκρασίας αρχικά δεν θα είναι ιδιαίτερα υψηλές, οι μέγιστες τιμές θα κυμανθούν ως εξής:

  • στα ηπειρωτικά προβλέπονται θερμοκρασίες περί τους 39 με 40 βαθμούς Κελσίου ενώ λόγω τοπικών συνθηκών (μικροκλίμα, καταβάτες άνεμοι) και ειδικότερα σε περιοχές στο εσωτερικό της ηπειρωτικής χώρας που δεν επηρεάζονται από θαλάσσιες αύρες η θερμοκρασία θα είναι ένα με δύο βαθμούς υψηλότερη (41 με 42 βαθμούς Κελσίου). Πιο συγκεκριμένα θα επηρεαστούν περιοχές της κεντρικής Μακεδονίας, της Θεσσαλίας, της Στερεάς και της Πελοποννήσου.
  • στα νησιά του Ιονίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη προβλέπονται θερμοκρασίες περί τους 35 με 37 βαθμούς Κελσίου.
  • στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα προβλέπονται θερμοκρασίες περί τους 33 με 35 βαθμούς Κελσίου.

Ειδικότερα για την Αττική η μέγιστη θερμοκρασία θα φτάσει τους 39 με 40 βαθμούς Κελσίου ενώ στις παραθαλάσσιες περιοχές θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Σύμφωνα με τα έως τώρα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία, παρόλο που αναμένεται μικρή πτώση της θερμοκρασίας από την Τρίτη (26/07) στα ανατολικά ηπειρωτικά, οι μέγιστες καθώς και οι ελάχιστες τιμές της θερμοκρασίας στις πεδινές περιοχές της κεντρικής Μακεδονίας, της Θεσσαλίας και της Στερεάς θα διατηρηθούν έως και την Πέμπτη (28/07) σε υψηλά επίπεδα.

Σχετικές ειδήσεις

Ακολουθήστε το Newsbomb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newsbomb.gr

Source link

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.