«Το γεγονός, ότι η Πολιτεία αγνόησε την αυξημένη επικινδυνότητα που αντιμετωπίζουν οι οδοντίατροι κατά την άσκηση του επαγγέλματός τους και ότι τα αρμόδια υπουργεία δεν έπραξαν τα δέοντα για να εξασφαλίσουν στον οδοντιατρικό κλάδο τα απαραίτητα μέσα ατομικής προστασίας, ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι» δήλωσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας (Ε.Ο.Ο.), Αθανάσιος Δεβλιώτης, σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου, την Πέμπτη (21/05/2020).

Όπως διευκρίνισε, οι οδοντίατροι λόγω της στενής επαφής με το πρόσωπο του ασθενούς και της δημιουργίας αερολύματος κατά τη διάρκεια των περισσότερων οδοντιατρικών πράξεων, βρίσκονται στον πρώτο βαθμό επικινδυνότητας των υγειονομικών επαγγελμάτων για τον κορονοϊό. Για να προστατεύσουν τους ίδιους αλλά και τους ασθενείς τους χρειάζονται συγκεκριμένα μέσα ατομικής προστασίας, τα οποία ακόμη και σήμερα αδυνατούν να προμηθευτούν εύκολα. Εξακολουθούν να υπάρχουν ελλείψεις, με αποτέλεσμα, όταν βρεθούν, οι τιμές να είναι αυξημένες και οι οδοντίατροι να μην μπορούν να ανταποκριθούν, χωρίς την αύξηση της τιμολόγησης των οδοντιατρικών πράξεων.

Μέτρα ενίσχυσης

Η Ε.Ο.Ο. ζητά από την Πολιτεία για τα μέσα ατομικής προστασίας μηδενικό ΦΠΑ, εναρμονιζόμενο με τις οδηγίες της Ε.Ε. και διασφάλιση της επάρκειάς τους. Επιβεβλημένη είναι για την Ομοσπονδία και η διάθεση δωρεάν τεστ αντισωμάτων για τον κορονοϊό στους οδοντιάτρους. Επίσης, απαιτεί ουσιαστική ενίσχυση των ευπαθών ομάδων οδοντιάτρων με διαπιστωμένη αδυναμία άσκησης του επαγγέλματος.

Στα αιτήματα των οδοντιάτρων συμπεριλαμβάνονται ακόμη η ένταξη των οδοντιάτρων στα μέτρα ανακούφισης των επιχειρήσεων, η επέκταση του μέτρου της επιστρεπτέας προκαταβολής και η γενναία μείωση της προκαταβολής φόρου. Αναγκαία θεωρούν και τη μείωση του υψηλού ποσοστού προμήθειας που εισπράττουν τα τραπεζικά ιδρύματα για το σύνολο των συναλλαγών που πραγματοποιούνται με χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες μέσω των συσκευών POS, οι οποίες επιβαρύνουν τελικά το κόστος θεραπείας.

Ζητούν δε να ενταχθούν στο ΕΣΠΑ ειδικού σκοπού για την επικαιροποίηση εξοπλισμού και υποδομών χωρίς προϋποθέσεις και με ποσοστό χρηματοδότησης 100%, επειδή εφαρμόζουν πρωτόκολλα αυξημένης επαγρύπνησης που εγγυώνται την ασφάλεια των ασθενών.

Παράλληλα, ζητούν από την Πολιτεία συμμετοχή εκπροσώπου των οδοντιάτρων στον ΕΟΔΥ, πρόβλεψη για πρόσληψη προσωπικού μέσω του ΟΑΕΔ και άμεση αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων των βοηθών οδοντιατρείου.

Αύξηση δαπανών για οδοντιατρική περίθαλψη

Η εξαίρεση της οδοντιατρικής από τη δημόσια ασφάλιση έχει επιφέρει δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία των ασθενών, οι οποίοι αντιμετωπίζουν πλέον μόνο τις επείγουσες ανάγκες που προκύπτουν. Η στοματική υγεία των Ελλήνων, που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της γενικής υγείας, έχει επιδεινωθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια.

Η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία καλεί την Πολιτεία να αναλάβει τις υποχρεώσεις της και να καλύψει τη βασική οδοντιατρική περίθαλψη των ασφαλισμένων. Η οδοντιατρική περίθαλψη πρέπει να ενταχθεί στο γενικό σχεδιασμό της υγείας και παράλληλα να ενισχυθούν οι δημόσιες δομές, με πλήρη στελέχωση και εκσυγχρονισμό των υποδομών.

Διαβάστε επίσης:

Επίθεση με βιτριόλι: Ραγδαίες εξελίξεις στην υπόθεση της 34χρονης – Τι λέει η γιατρός της

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Source link

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.