Αύξηση παρουσιάζει η δραστηριότητα της γρίπης στη χώρα μας, σύμφωνα με την τελευταία επιδημιολογική έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), ο οποίος τονίζει τη σημασία του αντιγριπικού εμβολιασμού ως καλύτερου τρόπου προφύλαξης.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, την εβδομάδα από τις 7 έως τις 13 Μαρτίου, οι επισκέψεις σε γιατρό για γριπώδη συνδρομή παρουσίασαν αύξηση. Παράλληλα, στα δύο Εθνικά Εργαστήρια Αναφοράς Γρίπης ελέγχθηκαν συνολικά 23 κλινικά δείγματα (9 από νοσοκομεία και 14 από τα δίκτυ παρατηρητών), εκ των οποίων τα 10 (43,5%) ήταν θετικά για τον ιό γρίπης τύπου Α. Τα 10 στελέχη τύπου Α που υποτυποποιήθηκαν ανήκαν όλα στον υπότυπο Α(Η3Ν2).

Από την έναρξη της περιόδου της εποχικής γρίπης, έχουν καταγραφεί συνολικά 17 κρούσματα της γρίπης στην Ελλάδα. Από αυτά, τα 13 έχουν εντοπιστεί τις δύο τελευταίες εβδομάδες, γεγονός που δείχνει ότι η γρίπη βρίσκεται σε έξαρση και στην Ελλάδα, όπως και σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Αξίζει να σημειωθεί ότι όλα τα κρούσματα ανήκουν στον υπότυπο Α(Η3Ν2).

Η κορύφωση του κύματος της γρίπης αναμένεται τις επόμενες εβδομάδας, σύμφωνα με το Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ. To Eθνικό Εργαστήριο Αναφοράς Γρίπης Ν. Ελλάδος του Παστέρ δέχεται έναν αντιπροσωπευτικό αριθμό δειγμάτων για τον έλεγχο της γρίπης από τις αρχές του χρόνου με ανοδική τάση μέχρι και το τέλος Μαρτίου. Με βάση τα εργαστηριακά δεδομένα, η εποχική γρίπη, η οποία μέχρι τώρα οφείλεται στον ιό γρίπης Α(Η3N2) και έκανε την εμφάνισή της στα μέσα του Ιανουαρίου, δεν έχει κορυφωθεί και αναμένεται σταδιακή αύξηση του ποσοστού θετικότητας τις επόμενες εβδομάδες. Στο Εργαστήριο Αναφοράς δεν έχουν ανιχνευθεί κρούσματα γρίπης από τον ιό γρίπης τύπου Β που ενδέχεται, επίσης, να παρουσιάσουν άνοδο κατά το ίδιο χρονικό διάστημα.

Το Ινστιτούτο επισημαίνει ότι τα μέτρα για την προστασία από τον κορονοϊό συνέβαλαν στη σημαντική μείωση του αριθμού κρουσμάτων γρίπης, καθώς τόσο η γρίπη όσο και ο ιός SARS-CoV-2 μεταδίδονται από το ένα άτομο στο άλλο, όταν ένας ασθενής βήχει, φταρνίζεται ή μιλά και διασπείρει τους ιούς στον αέρα με τη μορφή πολύ μικρών, αόρατων σταγονιδίων.

Είναι τα στελέχη που κυκλοφορούν στην Ελλάδα μεταλλαγμένα;

Τα δεδομένα του Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ δείχνουν ότι στον ελληνικό πληθυσμό κυκλοφορεί κατά κύριο λόγο ο υπότυπος Α(Η3Ν2), δηλαδή το γνωστό στέλεχος του ιού γρίπης τύπου Α, το οποίο επιδεικνύει διαχρονικά εκτεταμένη γενετική και οντογονική εξέλιξη.

Αντιπροσωπευτικά στελέχη του A(H3Ν2), που απομονώθηκαν στο Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς Γρίπης Ν. Ελλάδος συγκρίθηκαν με το στέλεχος A(H3N2) του εμβολίου ως προς την παρουσία μεταλλάξεων. Ο γενετικός χαρακτηρισμός με βάση τις γονιδιακές αλληλουχίες υποδεικνύει γενετική παρέκκλιση από το στέλεχος του εμβολίου. Πάντως, ο ιός Α(Η3Ν2) δεν εμφανίζει αντοχή στα αντιικά φάρμακα.

Τέλος, Ο ΕΟΔΥ επισημαίνει ότι ο καλύτερος τρόπος προφύλαξης από τη γρίπη είναι ο αντιγριπικός εμβολιασμός. Η περίοδος της εποχικής γρίπης διαρκεί από τον Οκτώβριο έως και τον Απρίλιο, επομένως δεν είναι αργά για να εμβολιαστεί κάποιος ακόμη και τώρα. Σύμφωνα με τις οδηγίες της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, το αντιγριπικό εμβόλιο μπορεί να χορηγηθεί ακόμη και την ίδια μέρα με το εμβόλιο κατά της COVID-19, αλλά σε διαφορετικά ανατομικά σημεία, όπως και οποιαδήποτε άλλη μέρα πριν και μετά το εμβόλιο κατά του κορονοϊού.

Διαβάστε επίσης:

Έξαρση της γρίπης στην Ευρώπη – Υψηλά ποσοστά κρουσμάτων σε δέκα χώρες

Ανησυχία για ταυτόχρονη επιδημία γρίπης και COVID-19 – Αναγκαίος ο αντιγριπικός εμβολιασμός

Ακολουθήστε το Newsbomb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newsbomb.gr

Source link

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.