Ειδικά ιατρεία post COVID θα πρέπει να επισκέπτονται οι ασθενείς που νόσησαν με covid-19 και συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν καρδιολογικά προβλήματα, 

Νέα δεδομένα για την έκταση της προσβολής του ενδοθηλίου των αγγείων τόσο κατά την οξεία φάση της νόσου, όσο και έξι μήνες μετά την έξοδο από το νοσοκομείο, παρείχε η νέα μελέτη της Γ’ Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ σε συνεργασία με την Γ’ Πανεπιστημιακή Παθολογική Κλινική και τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας του ΓΝΝΘΑ «Η Σωτηρία», η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Vascular Pharmacology».

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε το διάστημα 20 Νοεμβρίου 2020 έως 31 Μαρτίου 2021 και συμμετείχαν 73 ασθενείς οι οποίοι νοσηλεύονταν με λοίμωξη covid-19 στο νοσοκομείο «Σωτηρία», είτε σε κλινική είτε σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Τα περιστατικά συγκρίθηκαν με ομάδα ελέγχου από τα ιατρικά αρχεία της ερευνητικής ομάδας, μετά από κατάλληλη στατιστική επεξεργασία.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, η έκταση της ενδοθηλιακής δυσλειτουργίας ήταν ανάλογη της βαρύτητας της νόσου αλλά και της έκβασης αυτής. Κατά την παρακολούθηση αυτών των ασθενών υπήρξε σταδιακή βελτίωση της ενδοθηλιακής λειτουργίας, η οποία όμως υστερούσε σε σχέση με πληθυσμό ελέγχου που δεν είχαν νοσήσει από covid-19. Η αποκατάσταση δε της ενδοθηλιακής λειτουργίας υπολείπεται στους ασθενείς που είχαν νοσηλευτεί σε μονάδα εντατικής θεραπεία.

Ο Πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Καθηγητής Καρδιολογίας Γεράσιμος Σιάσος, προτρέπει τους ασθενείς που νόσησαν και αντιμετωπίζουν στη συνέχεια καρδιολογικά συμπτώματα, να απευθύνονται στα ειδικά ιατρεία post COVID. Αναφερόμενος στα ευρήματα της μελέτης, σημείωσε: «Τα δεδομένα αυτά είναι ενδιαφέροντα γιατί εστιάζουν στο πλήθος των καρδιαγγειακών διαταραχών που παρατηρούνται κατά το long COVID-19 σύνδρομο. Ειδικά post COVID καρδιολογικά ιατρεία, όπως στη Γ’ Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ στο ΓΝΝΘΑ “Η ΣΩΤΗΡΙΑ”, εξετάζουν ασθενείς οι οποίοι νόσησαν και αντιμετωπίζουν στη συνέχεια καρδιολογικά συμπτώματα».

Διαβάστε επίσης:

Μεταλλάξεις, εμβολιασμός, επιπλοκές, long covid – Η Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ απαντά για την πανδημία

Ακολουθήστε το Newsbomb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newsbomb.gr

Source link

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.