Νερό και νιτρικά: Πώς μπορούμε να γνωρίζουμε ότι απολαμβάνουμε ένα αγνό νερό – Τι πρέπει να προσέχουμε στο πόσιμο νερό που επιλέγουμε να καταναλώνουμε

 

Η ανθρώπινη υγεία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το νερό και η επαρκής ενυδάτωση του οργανισμού μας, σχετίζεται άμεσα με την ευεξία μας: Από τη ρύθμιση του μεταβολισμού και της θερμοκρασίας του σώματος μέχρι την ομαλή λειτουργία των νεφρών και από την πέψη μέχρι τη μεταφορά οξυγόνου και θρεπτικών συστατικών σε όλο το σώμα. Αν λάβουμε υπόψη μας δε το γεγονός ότι το ανθρώπινο σώμα αποτελείται από νερό σε ποσοστό που «αγγίζει» το 70%, είναι πολύ εύκολο να κατανοήσουμε τη σημασία της επαρκούς ενυδάτωσής μας.

Αρκεί, ωστόσο, η κατανάλωση νερού σε καθημερινή βάση για τη διατήρηση της υγείας μας; Η απάντηση είναι περίπλοκη. Διότι πλέον γνωρίζουμε πως όταν το πόσιμο νερό δεν είναι αγνό και δεν έχει περάσει από τους απαραίτητους ελέγχους, μπορεί να μην είναι και απολύτως ασφαλές για εμάς, με τα νιτρικά άλατα να διαδραματίζουν έναν καθοριστικό ρόλο στη συγκεκριμένη περίπτωση.

Η σημασία του να βάλουμε τα νιτρικά κάτω από το «μικροσκόπιό» μας

Τι είναι τα νιτρικά άλατα και γιατί αξίζουν την προσοχή μας; Τα νιτρικά (ΝΟ3) χρησιμοποιούνται ως χημικά λιπάσματα στην εντατική γεωργία. Ακριβώς επειδή απορροφώνται από τις ρίζες των φυτών, η υπερβολική τους χρήση μολύνει τους υπόγειους υδροφόρους ορίζοντες και έτσι, συχνά φτάνουν στο νερό.

Μπορεί, λοιπόν, τα ΝΟ3 να είναι ευεργετικά για τα φυτά, ωστόσο, πρόκειται για ουσίες που είναι ιδιαίτερα επιβλαβείς για την ανθρώπινη υγεία. Δεν το λέμε εμείς, αλλά οι ειδικοί, αφού σύμφωνα με έρευνες η πρόσληψη νιτρικών σε μεγάλες ποσότητες, μπορεί να προκαλέσει μία σειρά από προβλήματα υγείας, όπως γαστρικά προβλήματα, κνιδώσεις, εξανθήματα, προβλήματα στον μεταβολισμό -ιδίως στον θυρεοειδή και το κυκλοφοριακό σύστημα- καθώς και άλλες αντιδράσεις ή ασθένειες.

Διαβάστε περισσότερα στο Onmed.gr

Source link

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.