Εσείς τι ξέρετε γι’ αυτά τα μικρά «σκουληκάκια;»

Οι οξύουροι είναι παράσιτα που εμφανίζονται συχνά στα παιδιά και οφείλονται σε κακή υγιεινή. Μοιάζουν με μικρά λευκά σκουληκάκια και παρατηρούνται στις κενώσεις τους.

Οι οξύουροι είναι μεταδοτικοί. Τα αυγά τους, που συνήθως φωλιάζουν στα ακάθαρτα νύχια, εγκαθίστανται στο γαστρεντερικό σύστημα, δίνουν προνύμφες και αυτές με τη σειρά τους μεταμορφώνονται σε άσπρα σκουλήκια, που ενδημούν στο παχύ έντερο (κυρίως στο ορθό).

Τα αβγά εκκολάπτονται στο παχύ έντερο. Οι σκώληκες ωριμάζουν σε 2-4 εβδομάδες και ζουν 2 μήνες. Το ένα τρίτο των λοιμώξεων είναι ασυμπτωματικές. Το συχνότερο σύμπτωμα είναι ο ερεθισμός και η φαγούρα του πρωκτού. Μερικές φορές ο κνησμός είναι σοβαρός και μπορεί να παρατηρηθούν δευτερογενείς βακτηριακές μολύνσεις. Σπάνια οι οξύουροι μεταναστεύουν σε άλλες περιοχές του σώματος όπως στον ουρογεννητικό σωλήνα των γυναικών με αποτέλεσμα την πρόκληση κολπίτιδας.

Τα πιο συνηθισμένα σημάδια των οξύουρων είναι η φαγούρα γύρω από τον πρωκτό και ο ανήσυχος ύπνος. Η φαγούρα είναι συνήθως χειρότερη τη νύχτα, επειδή τα σκουλήκια μετακινούνται στην περιοχή γύρω από τον πρωκτό για αφήσουν τα αυγά τους.

Εάν το παιδί έχει οξύουρους μπορείτε να δείτε τα σκουληκάκια στην πρωκτική περιοχή, ειδικά αν κοιτάξετε περίπου 2 ή 3 ώρες αφού κοιμηθεί. Μπορείτε επίσης να δείτε τα σκουλήκια στην τουαλέτα αφού το παιδί σας πάει στο μπάνιο. Μοιάζουν με μικρές κλωστούλες. Μπορεί επίσης να τα δείτε στο εσώρουχό του το πρωί.

Ο πόνος στην κοιλιά και η ναυτία είναι λιγότερο συνηθισμένα συμπτώματα, αλλά μπορεί συμβούν και αυτά εάν υπάρχουν αρκετοί οξύουροι στο έντερο του παιδιού σας.

Ο γιατρός σας θα εκτιμήσει την κατάσταση και ίσως να χορηγήσει ακόμη και κάποια φαρμακευτική αγωγή. Επίσης θα δώσει βάρος στην καθαριότητα και την ατομική υγιεινή του παιδιού.

Μην διστάσετε να τον καλέσετε αν το παιδί διαμαρτύρεται για έντονη φαγούρα που δυσκολεύει την καθημερινότητα του. Να θυμάστε οι οξύουροι δεν είναι επικίνδυνοι. Με τη σωστή θεραπεία-αντιμετώπιση θα τους ξεφορτωθείτε σε χρόνο dt.Source link

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *