Άνοδο νοσηλειών σε απλές κλίνες έχει φέρει η αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού στη χώρα μας, χωρίς ωστόσο να πιέζεται μέχρι στιγμής το σύστημα υγείας στους σκληρούς δείκτες. 

O υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN και στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος», χαρακτήρισε την αύξηση αναμενόμενη λόγω της κινητικότητας συνολικά στην Ευρώπη. Αναφερόμενος στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, είπε ότι «στους μεν σκληρούς δείκτες δεν το επηρεάζει, οι διασωληνώσεις είναι πολύ μικρότερες, πολύ λιγότερες από αυτές που είναι στα όρια το ΕΣΥ, δηλαδή κινούμαστε αυτή τη στιγμή κάτω από τις 100 και φανταστείτε ότι η δυνατότητά μας σε κλίνες ΜΕΘ είναι 600 κλίνες ΜΕΘ, άρα κινούμαστε με μια ασφάλεια ως προς τους σκληρούς δείκτες».

Θα υπάρξουν και κάποιες βαρύτερες νοσηλείες, πρόσθεσε ο υπουργός Υγείας, όμως «αυτή τη στιγμή, φαίνεται ότι το κύμα και με τα δεδομένα που έχουμε και από τις άλλες χώρες, θα είναι ένα τέτοιο που δεν θα πιεστεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Και υπ΄ αυτή την έννοια δεν θα χρειαστεί να παρθούν μέτρα».

Σύμφωνα με τον κ. Πλεύρη, πίεση στο ΕΣΥ πιθανολογείται ότι θα υπάρξει τους φθινοπωρινούς μήνες. Τότε, το υπουργείο Υγείας θα εξετάσει «έναν ήπιο τρόπο» εάν χρειαστεί να παρθούν μέτρα. «Αλλά η λογική από εδώ και πέρα είναι, να πηγαίνουμε σε στοχευμένες ομάδες, στοχευμένα μέτρα και όχι σε οριζόντιες λογικές» διευκρίνισε.

Τον Σεπτέμβριο αναμένονται, επίσης, τα επικαιροποιημένα εμβόλια κατά της covid-19, τα οποία θα είναι πιο αποτελεσματικά στις παραλλαγές του κορονοϊού. Αναφορικά με την τέταρτη δόση του εμβολίου, για την οποία άνοιξε η πλατφόρμα σήμερα για τις ηλικίες άνω των 30 ετών, ο Θάνος Πλεύρης δήλωσε: «Η Επιτροπή Εμβολιασμών λέει, ότι για άνω των 60 υπάρχει ισχυρή σύσταση, καθώς επίσης και για τις κατηγορίες των ομάδων που ανήκουν, που είναι ευάλωτες ομάδες. Από εκεί και πέρα, στο γενικό πληθυσμό για άνω των 30, δεν υπάρχουν ακόμα τα στοιχεία τα οποία δείχνουν με μία πλήρη σαφήνεια το όφελος το οποίο μπορεί να υπάρξει, αλλά ωστόσο δίνεται αυτή η δυνατότητα. Αν είσαι άνω των 60 ή αν είσαι ευάλωτη ομάδα προφανέστατα για τη νόσηση είναι προς όφελός σου να εμβολιαστείς και υπάρχει σύσταση. Αν τώρα δεν ανήκεις σε αυτές τις ομάδες και είσαι απλώς στην ηλικιακή ομάδα 30-59 βάσει ακριβώς των συνθηκών, ενδεχομένως και πότε εμβολιάστηκες και πότε έκανες την τρίτη δόση και αν έχεις νοσήσει, σε όλα αυτά σε συνεννόηση με το γιατρό σου, θα παρθεί η απόφαση που δεν είναι σύσταση της Επιτροπής, υπό την έννοια ότι έχει το όφελος το οποίο έχει στους άνω των 60 ή στις ευάλωτες, αλλά εναπόκειται ακριβώς στο προφίλ που έχει ο καθένας».

«Όλα τα εμβόλια σίγουρα προστατεύουν από τη βαριά νόσηση, όλα τα εμβόλια και ως προς την ανοσία συνεχώς επικαιροποιούνται για να πιάνουν τις μεταλλάξεις» πρόσθεσε ο Υπουργός και κατέληξε: «Ευελπιστούμε ότι το Σεπτέμβριο, επειδή τρέχουν οι εταιρείες αυτή τη στιγμή που μιλάμε με βάση τις μεταλλάξεις και τις υπομεταλλάξεις οι οποίες υπάρχουν, ότι θα υπάρχει μία επικαιροποίηση του εμβολίου κατά τέτοιο τρόπο που θα έχει καλύτερο αποτέλεσμα και στις υποπαραλλαγές».

Σχετικές ειδήσεις

Ακολουθήστε το Newsbomb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newsbomb.gr

Source link

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.