Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εγκαινίασε σήμερα τον πίνακα δεικτών για τα πράσινα ομόλογα NextGenerationEU , ένα εργαλείο για την αύξηση της διαφάνειας όσον αφορά τα μέτρα που χρηματοδοτούνται από τα πράσινα ομόλογα NextGenerationEU.

Ο πίνακας δεικτών δείχνει πώς επενδύουν τα κράτη μέλη της ΕΕ τα χρήματα που αντλούνται από τις εκδόσεις πράσινων ομολόγων. Παρέχοντας επίσης λεπτομερείς πληροφορίες για κάθε σχετικό μέτρο, το εργαλείο δίνει στους χρήστες τη δυνατότητα εύκολης απεικόνισης και ανάλυσης των δεδομένων αυτών.

Ο Επίτροπος Προϋπολογισμού και Διοίκησης ΓιοχάνεςΧαν δήλωσε σχετικά: «Μέχρι στιγμής έχουμε συγκεντρώσει 14,5 δισ. ευρώ στο πλαίσιο των πράσινων ομολόγων του NextGenerationEU. Τα κονδύλια αυτά χρησιμοποιούνται για τη χρηματοδότηση ευρέος φάσματος πράσινων επενδύσεων στο πλαίσιο του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, καθώς επίσης στηρίζουν τις προσπάθειές μας για πιο ανθεκτικές και βιώσιμες οικονομίες. Με το εργαλείο που εγκαινιάζουμε σήμερα, μπορούμε να δείξουμε με διαφάνεια στους επενδυτές των πράσινων ομολόγων της ΕΕ και στο ευρύτερο κοινό πώς ακριβώς χρησιμοποιήθηκαν τα έσοδα

Ο πίνακας δεικτών είναι ένα εργαλείο διαφάνειας που καταγράφει τη διαδικασία διεξοδικής επανεξέτασης και δέουσας επιμέλειας που εφαρμόζει η Επιτροπή, προκειμένου να διασφαλίσει ότι τα έσοδα από τα πράσινα ομόλογα NextGenerationEU διατίθενται αποκλειστικά σε εθνικά μέτρα του σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας που συμβάλλουν στην πράσινη μετάβαση.

Ο πίνακας δεικτών αποτελεί ένα ακόμη βήμα στις προσπάθειες της Επιτροπής για τη διατήρηση ενεργών σχέσεων με τους συμμετέχοντες στην αγορά στο πλαίσιο της δανειοληπτικής και δανειοδοτικής της στρατηγικής.

Ο εν λόγω πίνακας είναι χρήσιμος και για την Ελλάδα, η οποία θέλει να εκδώσει πράσινο ομόλογο στο τέλος του 2022, καθώς αποτελεί πρότυπο για τη λογοδοσία σχετικά με τα μέτρα που χρηματοδοτούνται από τα πράσινα χρεόγραφα.

Ακολουθήστε το Newsbomb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newsbomb.gr

Source link

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.