Σαλμονέλα: Συμπτώματα & πότε να πάτε τα παιδιά άμεσα στον γιατρό


Η σαλμονέλα είναι επικίνδυνη ομάδα βακτηρίων τα οποία ενδέχεται να μολύνουν οποιοδήποτε τρόφιμο, εντοπίζονται όμως κυρίως στα ζωικά προϊόντα. Τα εν λόγω βακτήρια, μπορούν να προκαλέσουν τροφική δηλητηρίαση.

Η σαλμονέλωση αποτελεί μία από τις πιο κοινές τροφιμογενείς ασθένειες. Η τροφική δηλητηρίαση συμβαίνει όταν καταναλώνεται τροφή ή νερό που έχει μολυνθεί με μικρόβια, τοξίνες ή άλλες χημικές ουσίες.

Συνήθως προκαλεί:

  • ναυτία
  • εμετό
  • διάρροια (κάποιες φορές με αίμα)
  • πυρετό
  • πονοκέφαλο
  • πονόκοιλο

Επειδή πολλές διαφορετικές ιώσεις μπορεί να προκαλέσουν τα παραπάνω συμπτώματα, οι περισσότεροι γιατροί κάνουν περαιτέρω εξετάσεις για να κάνουν ακριβή διάγνωση.

Υπάρχουν πάνω από 2.500 διαφορετικά στελέχη της σαλμονέλας. Τα μικρόβια της σαλμονέλας (βακτήρια) μπορεί να βρεθούν στο έντερο πολλών ζώων, συμπεριλαμβανομένων των άγριων ζώων, των ζώων αγροκτήματος και των κατοικίδιων. Τα πουλερικά (κοτόπουλο, γαλοπούλα κ.λπ.) είναι ιδιαίτερα πιθανό να φέρουν το μικρόβιο της σαλμονέλας. Η σαλμονέλα μπορεί να μολύνει το κρέας, τα αυγά, το γάλα και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα που προέρχονται από αυτά τα ζώα.

Η σαλμονέλα μπορεί να εξαπλωθεί στους ανθρώπους μέσα από τις ζωικές τροφές. Για παράδειγμα αν καταναλωθούν ωμά αυγά, γάλα ή γαλακτοκομικά που είναι μολυσμένα με σαλμονέλα ή τροφές που δεν έχουν μαγειρευτεί σε αρκετά μεγάλη θερμοκρασία. Η υψηλή θερμοκρασία ειναι εκείνη που σκοτώνει τα βακτήρια της σαλμονέλας στο κρέας.

Τα συμπτώματα της σαλμονέλας δεν εκδηλώνονται σε όλους. Τα παιδιά και ειδικότερα τα βρέφη, τείνουν να αρρωστήσουν περισσότερο. Περίπου 50.000 περιστατικά σημειώνονται στις Ηνωμένες Πολιτείες κάθε χρόνο και το ένα τρίτο αυτών είναι παιδιά 4 ετών ή και μικρό

Ενημερώστε άμεσα τον γιατρό σας αν κάποιο παιδί έχει πυρετό, πονοκέφαλο ή διάρροια με αίμα.

Το καλό πλύσιμο των χεριών, είναι ένας τρόπος να αποφύγετε τη μόλυνση της σαλμονέλας. Μάθετε στα παιδιά σας να πλένουν πολύ καλά τα χέρια τους και αρκετά συχνά. Να μην ξεχνούν επίσης να πλένουν τα χέρια τους όταν επισκέπτονται την τουαλέτα και πριν κάτσουν στο τραπέζι να φάνε.

Ορίστε μερικοί τρόποι για να προστατέψετε την οικογένειά σας από σαλμονέλα:

  • Μαγειρέψτε πολύ καλά τα φαγητά που περιέχουν κρέας.
  • Χρησιμοποιήστε τα αυγά με προσοχή. Πάντα να τα μαγειρεύετε αρκετά καλά και μην δίνετε ωμά αυγά στα παιδιά σας.
  • Αποφύγετε τα φαγητά που περιέχουν ωμά συστατικά: όπως παγωτά, μους σοκολάτας, ωμή ζύμη, ο,τιδήποτε περιέχει ωμά αβγά.
  • Καθαρίστε σχολαστικά τους πάγκους της κουζίνας σας
  • Μην μαγειρεύετε για τους άλλους αν είστε άρρωστη, ειδικά αν έχετε εμετούς ή διάρροια.
  • Πάντα να βάζετε στο ψυγείο το μαγειρεμένο φαγητό: Αφότου μαγειρέψετε το φαγητό μπορεί να μείνει 2 ώρες εκτός ψυγείου (1 ώρα τις ζεστές ημέρες). Πάντα να διατηρείτε το ψυγείο σας στους 4.4°C.

πηγή: kidshealth.org



Source link

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *