Σε αποχή από οποιαδήποτε εργαστηριακή και ιατρική πράξη και σε κλείσιμο των διαγνωστικών εργαστηρίων και πολυιατρείων στις 26, 27 και 28 Μαΐου, προχωρούν οι κλινικοεργαστηριακοί γιατροί, έχοντας εξασφαλίσει και τη στήριξη των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας. 

Το Συντονιστικό Όργανο των ιδιωτικών φορέων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ανακοίνωσε την απόφαση για κινητοποιήσεις στους προέδρους των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας, σε τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη (11/05/2022), μετά από πρόσκληση του προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ) και Περιφερειάρχη Αττικής, Γιώργου Πατούλη.

Ο προεδρεύων του Συντονιστικού Οργάνου, Φώτης Πατσουράκος εισηγήθηκε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος τα τελευταία δέκα χρόνια, τα οποία οδήγησαν τους εκπροσώπους του να λάβουν την απόφαση για τριήμερο «λουκέτο», πράγμα που σημαίνει ότι οι ασφαλισμένοι δεν θα μπορούν να πραγματοποιήσουν διαγνωστικές εξετάσεις το διάστημα αυτό. Τα αιτήματα του κλάδου είναι:

1) «Κούρεμα» των χρεών του ΕΟΠΥΥ τα έτη 2013-2021, όπως «κουρεύτηκαν» ακόμα και δάνεια πολιτών (επιστρεπτέα προκαταβολή),

2) Περιορισμός του clawback με ανώτατο όριο το 10% για το 2022 και στόχο την πλήρη εξάλειψή του, παράλληλα με την εφαρμογή των διαρθρωτικών μέτρων (διαγνωστικά και θεραπευτικά πρωτόκολλα, real time έλεγχος κλπ). Αν δεν υπάρξει έξτρα χρηματοδότηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, τα διαγνωστικά εργαστήρια, τα πολυιατρεία και οι κλινικοεργαστηριακοί ιατροί ζητούν να εκτελούν τις εξετάσεις που μπορεί να πληρώσει το Υπουργείο Υγείας (πλαφόν) και όχι να πληρώνουν οι ίδιοι τις εξετάσεις για λογαριασμό του ΕΟΠΥΥ,

3) Η εφαρμογή των λεγομένων «κριτηρίων ποιότητας» από τον ΕΟΠΥΥ, θα πρέπει να είναι αποτέλεσμα διαβούλευσης με τους καθ’ ύλην αρμόδιους φορείς, δηλαδή τους Ιατρικούς Συλλόγους και τις Επιστημονικές Ιατρικές Εταιρείες. Σε κάθε περίπτωση ο έλεγχος της αδειοδότησης των εργαστηρίων θα πρέπει να παραμείνει στην αρμοδιότητα των οικείων Ιατρικών Συλλόγων.

Το Συντονιστικό Όργανο ενημέρωσε πως η απόφαση που έχει λάβει είναι ότι μετά τη λήξη της τριήμερης απεργίας, τη Δευτέρα 30 Μαΐου, θα συνεδριάσει για να αποφασίσει τις επόμενες κινήσεις του. Οι πρόεδροι όλων των Ιατρικών Συλλόγων έδωσαν την πλήρη στήριξή τους στις ενέργειες του Συντονιστικού Οργάνου φορέων ΠΦΥ και δήλωσαν αρωγοί στην επίλυση των προβλημάτων των διαγνωστικών εργαστηρίων, των πολυιατρείων και κλινικοεργαστηριακών ιατρών.

Διαβάστε επίσης:

Διαγνωστικά εργαστήρια και πολυιατρεία ετοιμάζονται για κινητοποιήσεις τον Μάιο

ΠΙΣ: Clawback, ποιοτικά κριτήρια και ακρίβεια προκαλούν «ασφυξία» σε μικρά ιατρεία και εργαστήρια

Ακολουθήστε το Newsbomb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newsbomb.gr

Source link

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.